NAV 2013 R2: Error configuring two services with different builds on same PC

I was trying to run two services with different builds on the same PC and after I created the new service and configure it accordingly, I couldn’t start it.

I looked at the Event Viewer and there was the following error message:

Message: The service could not write to the EventLog because of: ‘The source was not found, but some or all event logs could not be searched.  To create the source, you need permission to read all event logs to make sure that the new source name is unique.  Inaccessible logs: Security.’.

 

After hitting my head against the wall a few times, I could figure out a way to solve it.

I’ve change the user running the NAV Server from NETWORK SERVICE to a user account. After doing this, the service couldn’t be started but now the message error was:

Message: The NAV application could not be mounted for database ‘NAVPTSS7110’ on database server ‘MYPSI-015\SQLSERVER2012’ due to the following error: The NAVPTSS7110 database on the MYPSI-015\SQLSERVER2012 server must be converted by Microsoft Dynamics NAV Development Environment before you can use it with this version of Microsoft Dynamics NAV Server.

Now I know what to do!

Anyway, I tried to change and run the service again as NETWORK SERVICE because there should be no problem at all. And SURPRISE.. everything worked just fine!

UPDATE:

After converting the database, I couldn’t start NAV Server service. I had to change from NETWORK SERVICE to a user account.

Share this

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.